Vad är eSIM? (och operatörer som stöder det)

eSIM har snabbt blivit ett populärt buzzword inom telekom, men vad är eSIM egentligen? Det är precis vad du får lära dig i den här artikeln. Dessutom går vi igenom vilka operatörer som stöder eSIM idag och hur man snabbt och enkelt kommer igång med denna nya tjänst.

Vad är eSIM?

Ett eSIM är inte ett fysiskt SIM-kort som du petar in i telefonen. Istället finns det inbyggt i telefonen från fabrik och kan sen konfigureras genom att skanna en QR-kod som du får från operatören. E:et står för embedded och betyder inbyggd på svenska, alltså inbyggt SIM.

eSIM sågs först på Google Pixel 2 2017 och har sedan dess växt till att bli en standard som många mobiltillverkare och operatörer använder sig av

Fördelarna med eSIM

Om man kollar på de mobiler som såldes för 15 år sedan så hade dem ett SIM-kort som var av modell större. Detta blev mindre under 2010 och döptes då om till micro-SIM. 2012 kom nano-SIM och det är i princip inte större än chippet själv. Anledningen till att man minskat ner SIM-korten är flera, men platsbrist i telefonen är en av de mest uppenbara.

Precis därför utvecklades också eSIM och man har nu kunnat plocka bort SIM-kort på en del enheter eller erbjuda nät på en enhet som tidigare inte kunnat använda SIM-kort. Istället för att ge plats för ett SIM-kort så kan man istället ha hårdvara som förbättrar enheten på annat sätt, t.ex. ett större batteri.

För operatörer blir det billigare att använda eSIM då ingen tillverkning eller utskick till kund behövs. Allt sker elektroniskt och kan konfigureras över distans.

Men det är inte bara tillverkare och operatörer som är vinnare, även du som konsument får det smidigare med eSIM. Eftersom det inte finns något fysiskt SIM-kort så behöver du inte pula med det när du köpt en ny telefon.

Ska du byta telefon så är det enkelt att byta enhet och behöver du support av din operatör kan dem enkelt återställa inställningar utan att du behöver vänta en vecka på ett nytt SIM-kort i posten.

vad är esim
Ett minne blott när man har eSIM

Vilka svenska operatörer erbjuder eSIM?

Kort sagt kan man säga att de flesta stora operatörer som Telia, Telenor, Tre och Tele2 stöder eSIM i dagsläget. Men även Halebop erbjuder eSIM till sina kunder. Resterande operatörer, så kallade lågprisoperatörer, erbjuder inte eSIM även om alla har meddelat att de jobbar på det på något sätt.

Vill du byta till någon av dessa operatörer så kan du snabbt hitta det bästa abonnemanget för just dig med vår jämförelseguide för mobilabonnemang här.

Vilka mobiler och andra enheter stöder eSIM?

Fler och fler telefoner och enheter som kommer ut stöder eSIM, även om det är främst Apple, Google och Samsung i dagsläget. Men eftersom Google valt att inte sälja sina telefoner i Sverige så är främst dessa telefoner som du kan välja mellan om du vill skaffa eSIM idag. Tänk på att alla operatörer kanske inte stöder alla dessa telefoner så kolla med din operatör innan du bestämmer dig för ett köp.

 • Apple iPhone XR
 • Apple iPhone XS
 • Apple iPhone XS Max
 • iPhone 11
 • iPhone 11 Pro
 • iPhone 11 Pro Max
 • Samsung Galaxy Fold
 • Samsung Galaxy S20
 • Samsung Galaxy S20+
 • Samsung Galaxy S20 Ultra
 • Samsung Galaxy Z Flip

Andra enheter som använder sig av eSIM är så kallade smartwatches och följande modeller går att beställa med eSIM hos svenska operatörer i dagsläget:

 • Apple Watch Series 3
 • Apple Watch Series 4
 • Apple Watch Series 5
 • Samsung Galaxy Watch
 • Samsung Galaxy Watch Active2

eSIM finns även som en funktion på de senaste surfplattorna från Apple och går att beställa hos svenska operatörer.

 • iPad Pro (2018)
 • iPad Air (2019)
 • iPad Mini (2019)
 • iPad (2019)

Hur kommer du igång med eSIM?

Om du har en enhet och en operatör som stöder eSIM så kan du komma igång med eSIM ganska enkelt. Varje operatör har sin egen instruktion på hur man gör, vissa låter dig göra det själv medan andra kräver att du kontaktar dem.

Telenor

Om du har ditt abonnemang hos Telenor idag så kan du enkelt komma igång med eSIM genom att logga in på Mitt Telenor och därifrån beställa eSIM till ditt abonnemang. Telenor har en superbra steg-för-stegguide som man följer. Du kan hitta den guiden här.

Tele2

Om du har ditt abonnemang hos Tele2 så behöver du kontakta deras kundtjänst eller besöka en av deras butiker. Där kan du få hjälp med att komma igång. När du sen fått ditt eSIM skickat till dig (QR-kod i en PDF som skickas per epost) så kan du följa instruktionerna som Tele2 har skrivit ihop här.

Tre

Om du har ditt abonnemang hos Tre så kan du enkelt beställa eSIM via Mitt3. För att komma vidare och installera det i din telefon så följer du guiden som Tre har satt ihop här.

Telia

Om du har ditt abonnemang hos Telia så behöver du kontakta deras kundtjänst eller besöka en av deras butiker. Tyvärr har Telia ingen guide för hur man kommer igång med eSIM hos dem men så snart du fått din QR-kod så kan du använda dig av någon av de andra operatörernas guider. Telia har dock en informationssida om eSIM som du kan läsa här.

Halebop

Om du har ditt abonnemang hos Halebop så behöver du kontakta deras support (som har öppet 24/7). Halebop har tyvärr inte någon guide för hur man kommer igång med eSIM men så snart du fått din QR-kod så kan du använda dig av en annan guide från en annan operatör. Halebop har dock en informationssida om eSIM som du kan läsa här.

Scroll to Top