Recension Tre Mobilabonnemang (Omdöme + erbjudanden)

Snabböversikt Tre

Tre är operatören för dig som streamar mycket musik. De har ett snabbt nät och låter dig skicka surf mellan personer. Istället för erbjudanden har man bra priser från början.

Erbjudanden från Tre

Tre har inget erbjudande för bara mobilabonnemang. Däremot så dras inte musikstreaming från din dataplan med Tres mobilabonnemang.

Tre är en av de fyra stora operatörerna i Sverige. Dem erbjuder kontantkort, mobilabonnemang och bredband till sina kunder och det går också att köpa de senaste mobilerna på deras hemsida. Tre har varit med länge men är ändå det nyaste företaget av dem fyra store, åtminstone i Sverige.

I den här recensionen om Tre, så går jag igenom Tres olika abonnemang, deras tjänster och funktioner, hur bra deras nät fungerar, hastighet och eventuella erbjudanden. För att göra detta så har jag beställt ett SIM-kort från Tre och här är vad jag kommit fram till.

Tres mobilabonnemang, 3Surfa, finns i fyra olika varianter. Det som skiljer dem emellan är pris och data som ingår i abonnemanget. I samtliga abonnemang ingår det som oftast ingår i abonnemang nu för tiden.

 • Fria samtal
 • Fria sms
 • Ingen bindningstid
 • Surfa i EU som i Sverige
 • Ingen bindningstid

När det kommer till data och pris så ser Tres abonnemang ut såhär:

[facetwp sort=”true”]

[facetwp facet=”mobilabonnemang_typ”]

[facetwp template=”mobilabonnemang_tre”]

[facetwp facet=”mobilabonnemang_pages”]

Behöver du köpa mer surf så kan du över göra det. Du kan då välja mellan att fylla på 200 MB upp till 20 GB.

Tre har också något som de kallar för 3Världen. Det är en tjänst som låter sig surfa precis som i Sverige i mer än 80 länder. Tjänsten aktiveras automatiskt om man väljer något av deras tre större abonnemang.

Tjänster och funktioner

Streama musik utan att bli av med data

Tre låter sig streama musik genom olika appar utan att det tar någon data. Det enda villkoret som finns är att det fortfarande finns data kvar i din surfpott. Det gör att du kan lyssna på musik utan att vara rädd för att din begränsade surf blir lidande.

Problemet med tjänsten är att den endast gäller vissa musikappar, det är vilken streaming som helst. Så har du någon av dessa fem musiktjänster så kan du lyssna hur mycket du vill:

 • Spotify
 • Deezer
 • Tidal
 • SoundCloud
 • Apple Music

Dessa regler gäller inom hela EU så det fungerar bra även på semestern. Har du dock Google Play Music eller någon annan tjänst så gäller inte detta. Men dem flesta har väl Spotify ändå.

3Skicka

Om du har Tre och dina vänner har Tre, så har ni möjlighet att skicka surf mellan varandra. Tre har nämligen en tjänst som de kallar för 3Skicka och den låter dig skicka surf fram och tillbaka mellan olika Tre-kunder.

Har du en kompis vars surf alltid tar slut och vill bara låna din telefon ”en snabbis för att kolla en grej”, så kan du skicka över lite data istället och få ha din telefon ifred.

Skämt åsido, eftersom Tre inter erbjuder surfpott där ens surf sparas, så är det ett smart sätt att ändå få användning av sin surf och kunna få ut det mesta av sin data.

startpaket från Tre
Startpaket från Tre

3Återvinn

3Återvinn är ett häftigt koncept som Tre är unika med. Det går ut på att du får rabatt på din nya mobil eller abonnemang när du lämnar in din gamla telefon till Tre. Det fungerar som så att man beställer sin nya mobil på nätet och när man kommit igång, så går man till en Tre-butik, där dem värderar din gamla mobil och lägger sen in rabatten.

En gammal mobil blir ofta liggande i lådan när man har köpt en ny och att Tre istället motiverar sina kunder till att lämna in den för återvinning är positivt för både dig som kund och för miljön.

Support

På sin hemsida så har Tre samlat svaren på de vanligaste frågorna som de får. Där finns också 3Community, där kunder kan prata och hjälpa varandra. Även personal från Tre finns i forumet men det är främst till för att kunder ska kunna hjälpa varandra snabbare, vilket också sker i många fall.

De har också flera mobilguider där man får välja sin mobil, vilken version man har av operativsystemet och sen vad man vill göra. Man får då en steg-för-stegguide på vart i telefonen man ska gå och vad man ska skriva. Det handlar mest om enklare saker som att ladda ner en app eller koppla upp sig till ett trådlöst nät, men det är riktigt bra gjort.

Behöver man kontakta Tre kan man göra det via telefon, chatt eller genom att besöka någon av deras butiker. Man kan inte skicka epost dem vilket är tråkigt. Deras öppettider för telefon är 08–19 vardagar så epost hade varit smidigt, eftersom många inte har möjlighet att ringa under arbetstid. Dem har dock chatten öppen på helger.

Något jag tycker är märkligt, nästan så man hindrar kunder från att göra det, är uppsägningar. Det går inte att göra i en butik, det går inte att göra i en chatt och det går inte att göra på Mitt3. Enda sättet är att ringa dem. Min pappa hade stora problem med att säga upp sitt abonnemang för ett par år sedan och det slutade med att han fick ta ledigt en eftermiddag för att ringa Tre. Så ska det inte behöva vara.

Täckning och hastighet

Tre är en av fyra operatörer i Sverige som har byggt sitt eget nät. Deras nät är dock inte lika utbyggt som Telias, Tele2s och Telenors. Enligt en undersökning från P3 Network Analytics så har Tre det sämsta nätet av alla fyra, men fortfarande med ett bra betyg.

Kollar man Tres täckningskarta så ser man vart dem har sitt största fokus. Om du bor i norra delen av Sverige så skulle jag rekommendera ett annat alternativ medan Tre fortfarande är ett alternativ om du bor i de södra delarna. Det är samma resultat när man väljer rösttjänst som alternativ.

På Tres hemsida så säger man att deras 4G ska ge 7–34 Mbit/s och på täckningskartan så är 10–54 Mbit/s listad som normalhastighet. Dem säger också att dem utvecklar sitt 4G+ som ska ge högre hastigheter.

För att kolla deras nät och se vad man får ut för hastigheter så tog jag mig en runda i Uppsala, där jag bor, och testade hastigheten på några olika ställen. Uppsala ska ha deras 4G+ och resultatet borde ge höga siffror. För att testa hastigheten så använde jag mig av appen Bredbandskollen.

Jag använde mig av en iPhone 7 med iOS 13.3.1 installerat. Det ska sägas att det här är ett mycket inofficiellt test och bör ej ses som ett 100% säkert test. Det finns hundratals faktorer som spelar roll när man gör ett sådant här test och att göra samma test två gånger i rad kan ge helt olika resultat. Men såhär blev det:

 1. Gottsunda Centrum: 81,14 Mbit/s (skärmdump)
 2. Stenhagen Centrum: 81,56 Mbit/s (skärmdump)
 3. Gamla Uppsala Food Court: 26,59 Mbit/s (skärmdump)
 4. Årsta Centrum: 28,15 Mbit/s (skärmdump)

Medelhastigheten för detta test blev 54,36 Mbit/s vilket är fullt rimligt. De två sista testen var på 3G då telefonen inte ville gå över till 4G men dem hastigheterna som var på 4G är mer än dugliga. Även med de lägre hastigheterna så uppfyller du både Netflix och YouTubes rekommenderade hastigheter för att se 4K videos. Så epost och sociala medier är en barnlek med dessa siffror.

Vill du se hur det resultatet ligger till jämfört med de andra operatörerna som jag testat på samma sätt så kan ni se en full tabell här.

Slutgiltigt Omdöme

Tre är en kaxig operatör. Jämfört med andra operatörer så har dem inte lika mycket att erbjuda. De har sämre erbjudanden, de har sämre support och sämre täckning. De erbjuder inte heller någon form av familjeabonnemang där man kan få bättre priser om man tar in hela familjen.

Men de har några snygga funktioner som de är ensamma om. Skicka surf mellan varandra där enda kravet är att båda har Tre. Återvinn din gamla mobil och få bättre priser på den nya och lyssna hur mycket du vill på musik utan att det dras någon surf.

För ungdomar finns det bättre alternativ, för familjer finns det bättre alternativ men kanske Tre är perfekt för unga vuxna som ännu inte har familj. De har rimliga priser, de tänker på miljön och du kan stå för festmusiken på helgerna. Perfekt för en 21-åring i södra Sverige.

Klicka här för att läsa mer på tre.se och beställ

Scroll to Top