Recension Telia Mobilabonnemang (Omdöme + erbjudanden)

Snabböversikt Telia

Telia är valet för dig som bor med familjen i ett Teliahus. Kombinera bredband, tv och mobiltelefoni och få bra priser och bra tjänster för hela familjen.

Erbjudanden från Telia

Är du mellan 18-27 så får du 50kr rabatt på flera av Telias mobilabonnemang. Dessutom så gäller fri surf på social medier.

Gamla Televerket, eller Telia som det numera är känt som, är ett företag med lång historia i Sverige. De har länge erbjudit telefoni i Sverige och bygger ständigt ut sitt nät för att konkurrera med andra operatörer. De erbjuder allt ifrån mobiltelefoni, tv och bredband och är också stört i Sverige med nära 1/3 av marknaden.

Men bara för att dem är stört så betyder det inte att dem är bäst. Jag beställde en SIM-kort från Telia och tog reda på hur Telia fungerar och vad jag tycker och tänker om dem. Resultatet har blivit denna recension av Telia och deras mobilabonnemang. Dags att köra igång.

Telias olika abonnemang

Telia är en helhetsleverantör när det kommer till telekom och erbjuder kontantkort, mobilabonnemang, mobiler, bredband, mobilt bredband, TV med mera. Telia har också flera avtal med föreningar så om du bor i ett så kallat Telia-hus, där Telia står för bredband och TV, så kan du få bättre priser på ditt mobilabonnemang. 

Telia har främst fyra mobilabonnemang som de säljer. I alla dessa abonnemang så ingår näst intill samma sak, den stora skillnaden mellan abonnemangen är priset och data. T.ex. så ingår följande:

  • Fria samtal
  • Fria sms
  • Surfpott
  • Fri surf för sociala medier
  • Ring och surfa gratis inom EU
  • Lägg till fler användare på samma abonnemang

Telia erbjuder också ungdomsrabatt för de personer som är mellan 18-27 på deras mobilabonnemang, förutom det billigaste abonemanget.

[facetwp sort=”true”]

[facetwp facet=”mobilabonnemang_typ”]

[facetwp template=”mobilabonnemang_telia”]

[facetwp facet=”mobilabonnemang_pages”]

Telia erbjuder också möjligheten att lägga till fler familjemedlemmar och få billigare priser på deras abonnemang. Mer info om detta finns längre ner på sidan.

Självklart kan du också köpa mer surf ifall din månadssurf skulle ta slut. Det går att fylla på med 1 Gb – 100 GB för en engångskostnad.

Tjänster och funktioner

Familjeabonnemang

Telia erbjuder något som kallar för familjeabonnemang. Med det menas att du kan samla familjen hos Telia och då få billigare priser på abonnemangen. Man kan samla upp till fem medlemmar i sin familj och det gäller samtliga abonnemang. Är man två personer i sin familj betalar man t.ex. bara 359kr per person för obegränsad surf medan om man är själv så betalar man 589kr.

Här är en full lista med priser beroende på antal personer man är i familjen. Priserna är per person.

 Telia Mobil 2GbTelia Mobil 6 GBTelia Mobil 30 GBTelia Mobil Obegränsat
1 Person219kr/mån369kr/mån469kr/mån589kr/mån
2 Personer174kr/mån249kr/mån299kr/mån359kr/mån
3 Personer159kr/mån209kr/mån243kr/mån283kr/mån
4 Personer152kr/mån189kr/mån214kr/mån244kr/mån
5 Personer147kr/mån177kr/mån197kr/mån221kr/mån
Du kan enkelt se vad kostaden blir på Telias hemsida

Det är bra priser som man får ner deras abonnemang till. Den största skillnaden är direkt när man ökar till två personer så är man sambos kanske det kan vara en idé att se över ett familjekonto istället för egna abonnemang.

Extra användare

Telia erbjuder också extra användare. Med denna tjänst så lägger du till ytterligare en användare på ett befintligt abonnemang så att man är flera som delar på samma surf. Detta sker mot en kostnad men den är mindre än Telias billigaste abonnemang vilket gör det till ett förmånligt alternativ.

Alla användare får egna nummer och det går att fördela surfen mellan medlemmarna så att alla får sin egen pott, ett smart sätt att hindra en person från att sno åt sig all surf.

Skillnaden på detta och familjeabonnemangen är att här har du endast ett abonnemang och betalar extra för flera användare medan för familjeabonnemang så har du fler abonnemang men får bättre priser ju fler abonnemang du har. Vad som är mest fördelaktigt för dig får du räkna ut själv.

Appar från Telia och andra företag

Telia har samarbeten med andra företag och kan ge förmånliga erbjudanden till sina kunder. Om du är kund hos Telia så kan du ta del av erbjudanden från Spotify, Readly, Storytel eller F-Secure SAFE.

Men Telia har även utvecklat egna idéer som du som kund kan dra nytta av. De har bland annat utvecklat en app som heter Telia Smart WiFi som hjälper dig installera ditt nya Telia-nät hemma men också fungerar som en felsökningsguide ifall något inte är korrekt. Telias support kan också hjälpa till med felsökning med data från appen.

Något som är kul att se är att Telia hjälper till på fler ställen i samhället än bara när det kommer till telefoni. Med appen Telia Pep så kan ungdomar få mer surf genom att röra på sig. Man samlar då ihop poäng när man rör på sig som sen kan bytas in till surf. Tanken här är att få fler ungdomar att röra på sig. 

Startpaket från telia
Startpaket från Telia

Support

Support är alltid en viktig del av en operator, speciellt när det handlar om en så stor aktör som Telia, där det kan handla om mycket mer än bara mobilabonnemang. Ska man gå på betyget hos Trustpilot, där Telia har 1,4 av 5 i betyg, så kanske man bör hålla sig undan.

Dock ska det sägas att Tele2 har 1,6, Tre har 1,5 och Telenor har 1,3. Man bör alltså vara försiktig med att stirra sig blind på sådana betyg, det är mycket större chans att en missnöjd kund skriver något dåligt än att en nöjd kund går in och skriver.

Med det sagt så erbjuder Telia support via chatt, telefon och epost. Det går också att kontakta dem via Facebook Messenger om man vill. För att kunna hjälpa till på bästa sätt så har dem som sagt egna appar som låter dig och/eller en supporttekniker felsöka din teknik. Telia har även butiker runt om i landet som man kan gå till för personlig hjälp.

De har också något de kallar för personlig tekniker, vilket betyder att dem kan skicka ut en person som hjälper dig med din vardagsteknik i hemmet. Som exempel så kan du få hem en tekniker som hjälper få bättre signal på ditt WiFi hemma eller installera nya smarta produkter. Det är ett samarbete med företaget TechBuddy, som låter dig boka en tekniker för hembesök.

Telia har många ingångar till sin support och det är något jag tycker är bra. Det är lätt att komma i kontakt med dem. Deras telefontider är öppet till sent på kvällen så man hinner ringa dem efter jobbet. Hur supporten tas emot kan alltid diskuteras. Jag gjorde ett samtal för att ställa några frågor om mitt testabonnemang och fick de svar jag var ute efter.

Täckning och hastighet

Telia är en av fyra operatörer i Sverige som bygger sitt eget nät. Enligt en undersökning från P3 Network Analytics så blev Telias nät utsett till det bästa nätet 2019. Det är såklart något Telia är stolta över och gärna berättar om.

På sin hemsida så har dem också en täckningskarta över sitt nät där man kan se vart dem har täckning och ej. Det går att filtrera på 4G, 3G, samtalssignal och mycket annat. Dem täcker inte de svenska fjällen som synes men där bor heller ingen och det finns egentligen ingen anledning till att täcka den delen av Sverige.

Hastighetsmässigt så säger Telia att med 4G så bör du kunna få mellan 10–60 Mbit/s och med 3G så ligger man normalt mellan 2–10 Mbit/s. Av egen erfarenhet så är dessa siffror fullt normala och är väl något som flera operatörer bör annonsera ut istället för massiva 600 Mbit/s, vilket inte är realistiskt. Här tycker jag man får ett bra hum för hur snabbt nät man kan få.

Men för att testa detta så tog jag mig ut till fyra olika platser i Uppsala, där jag bor, och testade hastigheten med Telias nät. Jag använde mig av appen Bredbandskollen för att testa hastigheten.

Jag använde mig av en iPhone 7 med iOS 13.3.1 installerat. Det ska sägas att det här är ett mycket inofficiellt test och bör ej ses som ett 100% säkert test. Det finns hundratals faktorer som spelar roll när man gör ett sådant här test och att göra samma test två gånger i rad kan ge helt olika resultat. Men mina resultat blev såhär:

  1. Gottsunda Centrum: 92,09 Mbit/s (skärmdump)
  2. Stenhagen Centrum: 20,14 Mbit/s (skärmdump)
  3. Gamla Uppsala Food Court: 18,55 Mbit/s (skärmdump)
  4. Årsta Centrum: 17,70 Mbit/s (skärmdump)

I genomsnitt så blev hastigheten på Telias nät 37,1 Mbit/s. Samtliga test var på 3G utom det första där 4G hoppade igång. Tänker man på vad Telia nämnt för siffror så är 20 Mbit/s bra för 3G men samtidigt hade jag kanske hoppats på fler 4G-tester.

Det är dock ett bra resultat ändå, majoriteten av personer som använder mobilnätet idag skulle antagligen klara sig med under 10 Mbit/s men det är ju alltid roligt med höga siffror, och det visar inte riktigt Telia här.

Vill du se hur det resultatet ligger till jämfört med de andra operatörerna som jag testat på samma sätt så kan ni se en full tabell här.

Slutgiltigt Omdöme

Telia är stört och de har alltid varit det. För att stanna på toppen så måste man också göra något bra, man kan inte bara leva på sitt namn. Det är en fördom jag haft om Telia men vid närmare koll får jag nog ändra min åsikt.

Telia erbjuder mycket som ingen annan erbjuder med sina egenutvecklade appar, personlig tekniker och ungdomsrabatt. De är i ständig utveckling och det syns när man jämför dem mot andra operatörer.

Självklart hade jag hoppats på högre siffror i mitt lilla hastighetstest och jag kan tycka att om deras dotterbolag Halebop kan ha support 24/7 så borde också Telia kunna ha det. För den enskilde så är deras priser också i det dyrare laget. Men vinsten blir när man flyttar in i ett Telia-hus med familjen, då kan Telia som operatör snabbt bli bland de billigaste alternativen.

Klicka här för att läsa mer på telia.se och beställ

Scroll to Top