Recension Telenor Mobilabonnemang (Omdöme + erbjudanden)

Snabböversikt Telenor

Med en stor familj där många behöver mobilabonnemang är Telenors Familj ett ekonomiskt val. Deras stabila nät är ständigt växande. Dock klagar många kunder på deras kundservice.

Erbjudanden från Telenor

Om du har bredband eller TV via Telenor så får du just nu dubbel surf på ditt mobilabonnemang.

Telenor är en av de fyra stora operatörerna i Sverige. De erbjuder allt inom telekom och köpte upp Bredbandsbolaget för ett tag sedan för att få bredband in i sina tjänster. Idag är det sort fokus på familjen och helhetskonceptet.

I den här recensionen tar vi oss igenom Telenors olika mobilabonnemang, går igenom deras tjänster och funktioner och med ett SIM-kort från operatören kollar vi också hastigheten och täckningen som dem erbjuder i Sverige.

Telenors olika abonnemang

Som helhetsleverantör så har Telenor både mobilabonnemang, mobiler, kontantkort, bredband, tv och fast telefoni. De köpte upp Bredbandsbolaget för några år sedan och har idag integrerat dem helt under Telenors namn. Som helhetsleverantör så är det mycket fokus på helhet, familj och erbjudanden mellan tjänster, något som kommer märkas senare.

När det kommer till just mobilabonnemang så har Telenor sex abonnemang att välja mellan. Dessa abonnemang skiljer sig inte alltför mycket åt, utan det som skiljer mest är pris och mängden surf som ingår. I samtliga abonnemang ingår följande:

  • Fria samtal
  • Fria sms
  • Inga bindningstider
  • Surfa i EU och några länder till (bl.a. USA) som i Sverige
  • Samtliga abonnemang fungerar med Telenor Familj

När det kommer till pris och data så kan du välja mellan 3 GB för 219kr/mån upp till obegränsat för 569kr/mån.

[facetwp sort=”true”]

[facetwp facet=”mobilabonnemang_typ”]

[facetwp template=”mobilabonnemang_telenor”]

[facetwp facet=”mobilabonnemang_pages”]

Tar surfen slut så kan du alltid köpa mer från 49kr för 200 MB upp till 20 GB för 349kr.

Tjänster och funktioner

Telenor Familj

Telenor är tydliga, precis som andra stora operatörer, med att de vill att du ska ta med hela familjen in och få billigare priser. Hos Telenor så kostar det 169kr att lägga till en person i familjeabonnemanget och man kan vara upp till åtta personer, vilket är många fler än konkurrenternas fem.

Det fungerar som så att man har ett abonnemang som alla delar på. Har man ett abonnemang med 30 GB data så delar man på den datan och via Telenors app så kan huvudägaren bestämma hur mycket surf varje familjemedlem ska ha.

Du betalar alltså för grundpriset ab abonnemanget och sen 169kr för varje person som man lägger till. Är man t.ex. åtta personer som har obegränsat så betalar man bara 1752kr istället för grundpriset gånger åtta, vilket skulle bli 4552kr. Såhär blir priserna när man ha Telenor Familj:

 3 GB8 GB15 GB30 GB70 GBObegränsat
1 person219kr/mån269kr/mån329kr/mån379kr/mån449kr/mån569kr/mån
2 personer388kr/mån438kr/mån498kr/mån548kr/mån618kr/mån738kr/mån
3 personer557kr/mån607kr/mån667kr/mån717kr/mån787kr/mån907kr/mån
4 personer726kr/mån776kr/mån836kr/mån886kr/mån956kr/mån1076kr/mån
5 personer895kr/mån945kr/mån1005kr/mån1055kr/mån1125kr/mån1245kr/mån
6 personer1064kr/mån1114kr/mån1174kr/mån1224kr/mån1294kr/mån1414kr/mån
7 personer1233kr/mån1283kr/mån1343kr/mån1393kr/mån1463kr/mån1583kr/mån
8 personer1402kr/mån1452kr/mån1512kr/mån1562kr/mån1632kr/mån1752kr/mån
Jämför enkelt på Telenors hemsida

Har man även bredband via Telenor så kan man få ner priserna ännu mer, ofta med en 100-lapp eller mer på månadskostnaden.

Bättre priser med bredband och TV hos Telenor

Eftersom Telenor erbjuder alla tjänster inom telekom som du behöver i ditt hem, bredband, tv och mobil, så har dem också erbjudanden för dig som redan har dem inom ett område.

Dels handlar det om bättre priser på deras familjepaket, där man får rabatterade priser om man har Telenor som bredbandsleverantör.

Men man kan också få mer data i ditt mobilabonnemang. Är det så att man har bredband eller TV via Telenor och skaffar ett mobilabonnemang så får man tillgång till ”en fri uppgradering” och man får mer surf i sitt abonnemang än vad man har köpt.

Det är trevligt men jag tänker vara girig och säga att jag hellre hade sett rabatterade priser på bredband/tv eller mobilabonnemang istället. Har jag beställt 8 GB surf så använder jag antagligen inte mer, då finns det ingen nytta för mig att få 16 GB.

Du kan läsa mer om vilka kombo-erbjudanden du kan få som kund hos Telenor här.

startpaket från telenor
Startpaket från Telenor

Hållbarhet

Telenor jobbar mycket med hållbarhet och har även fått pris för det. I en undersökning från 2019, gjord av Sustainable Brand Index B2B, så utseddes Telenor som det mest hållbara företaget inom telekombranschen.

Telenor var först i världen bland telekombolagen att klimatkompensera genom Fairtrade Climate Standard. Man använder bara av grön el och man jobbar mycket mer återvinning av elektronik och mobiltelefoner. Enligt Telenor har de återvunnit över 500 000 mobiltelefoner sedan 2007.

Vill du veta mer om Telenors hållbarhetsarbete inom både miljö, hälsa och affärer så kan du läsa deras senaste hållbarhetsrapport från 2018 här.

Support

På Telenors hemsida så har dem en support-sida där de har samlat ihop de vanligaste frågorna och svaren som deras kunder ställer. Men de har också något mer, som nästan ingen annan operatör har och det är en stor ruta, högt upp på sidan, som berättar om deras aktuella driftstörningar. Hos andra operatörer ska man slå in sin adress eller logga in och det blir krångligt att få fram. Här visar man det stort och tydligt.

Behöver man prata med någon hos Telenor så kan man ringa, chatta eller skicka epost via deras formulär. Deras telefontider har öppet på vardagar mellan 8–18 vilket kan göra det svårt för personer som inte har möjlighet att ringa under dagen. Tur är då att även deras chatt har öppet under helgen så att det fortfarande går att kontakta dem och ha en direkt konversation.

 När det kommer till deras faktiska support så har jag bara pratat med dem i telefonen en gång och då löste man det problem som jag hade. Kollar man på trustpilot.se så har Telenor bland det lägsta betyget bland de svenska operatörerna, men å andra sidan så ska dessa betyg också tas med en nypa salt.

Täckning och hastighet

Telenor är en av fyra operatörer som bygger sitt eget nät. Enligt en undersökning från P3 Network Analytics så kom Telenor på en tredjeplats när det kommer till vem som har bäst nät. Något som Telenor inte skriver om på sin hemsida är att de delar nät med Tele2 på vissa plaster och lyckas på så vis täcka 99,9% av Sveriges befolkning, precis som Tele2 skryter med.

Telenors täckningskarta

På sin hemsida har Telenor en täckningskarta som visar vart i Sverige de har täckning. Som man ser på bilden ovan så är nästan hela Sverige täckt, endast fjällen i norr som inte täcks, vilket ingen annan operatör gör heller. Det beror på att det inte bor några människor där.

När det kommer till hur snabbt deras nät är så menar Telenor att man kan förvänta sig en hastighet mellan 10–40 Mbit/s om man sitter på 4G och 2–10 Mbit/s om man har 3G. För att testa detta så gav jag mig ut och testade hastigheten med ett SIM-kort jag beställt från Telenor. Jag testade på fyra olika platser i Uppsala, där jag bor, och använde appen bredbandskollen för att testa hastigheten.

Jag använde mig av en iPhone 7 med iOS 13.3.1 installerat. Det ska sägas att det här är ett mycket inofficiellt test och bör ej ses som ett 100% säkert test. Det finns hundratals faktorer som spelar roll när man gör ett sådant här test och att göra samma test två gånger i rad kan ge helt olika resultat. Men mina resultat blev såhär:

  1. Gottsunda Centrum: 19,29 Mbit/s (skärmdump)
  2. Stenhagen Centrum: 26,52 Mbit/s (skärmdump)
  3. Gamla Uppsala Food Court: 61,44 Mbit/s (skärmdump)
  4. Årsta Centrum: 86,98 Mbit/s (skärmdump)

Genomsnittet av dessa siffror blev 48,56 Mbit/s vilket är starkt. Det ska sägas att de första två är på 3G och med det i tanken så fick jag resultat långt över siffrorna som Telenor hänvisar till. Även ett genomsnitt på 48 Mbit/s är mer än vad Telenor nämner för 4G. med dessa hastigheten så kan du gott streama 4K videos och filmer från YouTube eller Netflix.

Vill du veta hur dessa siffror står sig mot andra operaötrer i Sverige? Kolla in den stora jämförelseguiden som finns här på Jämför Mera. Du kan klicka här för att läsa den.

Slutgiltigt Omdöme

Telenor har storsatsat på att de ska få leverera allt inom telekom till dig. Många av deras erbjudanden går ut på att man har två eller fler tjänster och Telenor Familj är bland det bästa på mörkanden, när det kommer till familjepaket.

De har ett bra nät, speciellt eftersom de samarbetar med Tele2. Dem jobbar också hårt med hållbar utveckling, något som är bra både för kunder och planeten. Dock så är många som har klagat på Telenor och deras kundservice och de har bland det lägsta betyget på Trustpilot. Men de flesta operatörer har som sagt ett lågt betyg.

Bor du i ett Telenor-hus idag och har bredband eller TV via dem? Ta en titt vad Telenor kan erbjuda dig och din familj.

Klicka här för att läsa mer på telenor.se och beställ

Scroll to Top