Recension Fello Mobilabonnemang (Omdöme + erbjudanden)

Snabböversikt Fello

Fello är en lågprisoperatör som har riktigt bra studentpriser. De hyr in sig i Telias stabila nät och har flera kontaktvägar för support. De har också fått bra betyg i kundnöjdhet.

Erbjudanden från Fello

Just nu har Fello ett erbjudande för nya kunder där man betalar halva månadskostnaden på deras abonnemang de 3 första månaderna. Är du student så betalar du halva priset i 6 månader.

Fello är en operatör som inte funnits så länge men har på senaste tid vuxit och blivit mer populära. Det som lockar är Fellos låga priser på sina abonnemang. De är en lågprisoperatör som hyr in sig i Telias nät och försöker därför erbjuda bra priser med bra täckning och bra villkor.

Konceptet verkar fungera men hur är det att ha Fello som mobiloperatör? Jag beställde ett abonnemang på deras hemsida och satte i det i en mobil för att testa samtalen, hastigheter, mina sidor och annat som Fello erbjuder. Här är min recension av Fello och deras abonnemang.

Fellos olika abonnemang

Som den lågprisoperatör Fello är så erbjuder de inte så mycket mer än just mobilabonnemang. De säger att de vill fokusera på låga priser och hög flexibilitet, alltså inga bindningstider.

De har totalt fyra abonnemang att välja på och i alla dessa ingår:

  • Fria samtal
  • Fria sms
  • Surfpott
  • Ingen bindningstid
  • Ring och surfa i EU som hemma i Sverige

Kollar man vad som jämför abonnemangen så är det inte så mycket mer än just data och pris. De erbjuder också abonnemang specifikt för student, senior och personer under 18. Dessa abonenmang har lite mer surf till lite bättre priser.

[facetwp sort=”true”]

[facetwp facet=”mobilabonnemang_typ”]

[facetwp template=”mobilabonnemang_fello”]

[facetwp facet=”mobilabonnemang_pages”]

Tar surfen slut och du behöver köpa mer så erbjuder Fello 1 GB, 3 GB eller 10 GB datapaket för en engångskostnad.

Tjänster och funktioner

Surfen sparas

Hos Fello så har du möjligheten att spara din surf som du inte gör av med. Det är ett bra sätt att ha surf när man åker iväg på semester eller när det går åt mer än vad man tänkt sig. Din oanvända surf sparas automatiskt varje månad och läggs till i en surfpott som det tas av när du får slut på din månadssurf.

Fello låter dig spara 25 GB surf och surfen har inget slutdatum. Det finns andra operatörer som låter dig spara mer men surfen försvinner efter ett år. Vilken väg man väljer att gå är olika och har man normalt sett 2 GB eller 5 GB surf så är nog 25 GB mer än tillräckligt.

Support

Fello har en supportsida där de har samlat sina vanligaste frågor och svar. Det finns en hel del svar där, man har verkligen satsat på att kunden inte ska behöva kontakta supporten.

Men ibland behövs även det och Fello erbjuder då telefon, chatt eller epost. Något jag tycker är dåligt är deras öppettider. För telefon så är det vardagar mellan 09–17 och med chatt så är det 10–17, alltså tider när man själv är på arbetet.

Det man får göra då är att skicka ett mail till dem, men det man ska tänka på då är att känsliga uppgifter ej bör nämnas då man aldrig vet vem som läser mailet, något Fello själva varnar för. Man hade kunnat ha kvällsöppet en gång i veckan kan jag tycka.

Något som däremot är bra är att du kan be Fello ringa upp dig, så att du slipper så i kö och vänta. Direkt på deras supportsida så kan du knappa in ditt telefonnummer så kommer Fello-supporten ringa upp dig. Det är något som fler operatörer borde satsa på eftersom det är smidigt för oss kunder.

Startpaket från Fello

Saknar du något?

Fello är den operatör som erbjuder minst funktioner på den svenska marknaden skulle jag säga. De är inget dotterbolag till någon av de stora operatörerna och har inte finanserna för att kunna göra stora satsningar på sina tjänster. Därför har det också blivit att det är full fokus på en sak, mobilabonnemang.

Fello erbjuder ingen app som många andra utan allt hanteras på deras hemsida, som dock är mobilanpassad. De erbjuder inte heller tvillingkort eller kontantkort till sina kunder och du kan inte heller köpa en mobil hos Fello. Det är sånt du får titta på andra operatörer för att få.

Täckning och hastighet

Fello har inget eget nät utan hyr in sig hos Telia och använder sig av deras nät. Det är positivt att man valt Telia som partner, då Telia har det bästa nätet enligt en undersökning från P3 Network Analytics.

På den här täckningskartan så ser man vart Telia erbjuder nät och som synes så är det i större delen av Sverige. Fjällen bor ingen i och det finns då ingen anledning att bygga ut nät där.

När det kommer till hastighet så nämner inte Fello någon minsta hastighet, vilket jag tror är ett smart val. Hastighet kan variera otroligt beroende på situation och det är svårt att garantera en viss hastighet. Däremot så nämner man att man kan komma upp i 80 Mbit/s som mest med Fello.

För att testa detta så tog jag mig iväg till fyra olika platser i Uppsala, där jag bor, och körde ett hastighetstest med appen Bredbandskollen.

Jag använde mig av en iPhone 7 med iOS 13.3.1 installerat. Det ska sägas att det här är ett mycket inofficiellt test och bör ej ses som ett 100% säkert test. Det finns hundratals faktorer som spelar roll när man gör ett sådant här test och att göra samma test två gånger i rad kan ge helt olika resultat. Men såhär blev det:

  1. Gottsunda Centrum: 18,13 Mbit/s (skärmdump)
  2. Stenhagen Centrum: 58,81 Mbit/s (skärmdump)
  3. Gamla Uppsala Food Court: 21,09 Mbit/s (skärmdump)
  4. Årsta Centrum: 24,80 Mbit/s (skärmdump)

Genomsnittshastigheten för detta test blev 30,71 Mbit/s vilket kanske inte är superbra. Det ska sägas att tre av ovan testar använde 3G istället för 4G, vilket endast testet för Stenhagen använde. Det kan ha varit en dålig dag för Telias nät eftersom 4G inte ville aktiveras och jag tror mer på att detta är en worst-case scenario. Jag har själv haft en operatör i Telias nät i flera år utan problem.

Det är också så att Youtube rekommenderar 20 Mbit/s för 4K videos och endast 5 Mbit/s för Full HD videos, så att man ska nog klara sig ändå på dessa hastigheter. Men det är klart, det är roligare med högre siffror.

Vill du se hur det resultatet ligger till jämfört med de andra operatörerna som jag testat på samma sätt så kan ni se en full tabell här.

Slutgiltigt Omdöme

Fello är för dig som inte bryr sig om allt runt omkring, som bara vill ha ett mobilabonnemang till ett så bra pris som möjligt.

Fello startades för att många andra operatörer binder upp sina kunder och erbjuder dåliga villkor. Idag är det inte lika sant som när de startade och de har inte samma typ av konkurrensfördel som de tidigare haft. De är inte ens billigast bland lågprisoperatörer.

Av dessa anledningar blir det svårt att säga att man borde köpa Fello, det finns helt enkelt operatörer som erbjuder mer tjänster och mer data för samma pris. Är det Telias nät man vill åt så har Halebop ett abonnemang som kostar 95kr och ger 3 GB surf.

Om du däremot är student eller senior så är Fellos priser bra och lite svårare att konkurrera med. Men om inte så kan det vara värt att se över andra alternativ.

Klicka här för att läsa mer på fello.se och beställ

Scroll to Top